Historie

San Remo, Italie

 

 

Andere steden

historie van San Remo
De haven van de stad. Bron: Mike_fleming @ Flickr cc

Al in de Romeinse tijd was er een nederzetting dichtbij de huidige plek van de stad. De Romeinen noemden deze plaats Matutia of Villa Matutiana. In de vroege Middeleeuwen groeide de plaats pas uit tot een plek van betekenis. Belangrijk hiervoor was het verplaatsen van veel huizen naar de hoger gelegen heuvels, wat de kwestbaarheid voor overstromingen of andere gevaren van de zee aanzienlijk beperkte. In deze periode bouwden de nobelen een kasteel en ommuurden ze La Pigna - het huidige oude centrum - om de stad te beschermen tegen invallen van de Saracenen (ook wel Sarakenoi genaamd, Arabieren uit Noord-Afrika).

Na een periode van zelfbestuur kwam de stad uiteindelijk onder het bevel van het Graafschap van Ventimiglia (een stadje vlakbij de Franse grens), welke op haar beurt later weer onder het gezag van de Genuaanse bisschoppen kwam. Na lang onderhandelen werd de stad rond 1300 vervolgens door hen verkocht aan twee families, Doria en De Mari. Hiermee kwam een einde aan lang touwtrekken en bracht de stad onder een soort van privaat eigendom.

Het zou tot in de tweede helft van de 15e eeuw duren voordat het weer een stad werd onder zelfstandig bestuur. Dit bracht echter wel de gehoopte ontwikkeling met uitbreidingen tot over de Pigna heuvels. Het prachtige oude centrum, wat zich verder heeft ontwikkeld gedurende deze periode, bestaat nog steeds. Door de jaren heen is het bewaard gebleven en uitstekend onderhouden.

Lang heeft de stad zich onafhankelijk kunnen houden van Genua, wat altijd werd gezien als een soort van grote broer. Rond 1750 kwam de stad in opstand tegen de pogingen van Genua om controle te krijgen over het gebied, nadat het twintig jaar felle conflicten heeft uitgevochten met diezelfde stad. Uit deze tijd stamt ook het fort van Santa Tecla, wat de stad moest beschermen tegen een eventuele aanval. De locatie is bijzonder te noemen van deze versterking, het staat namelijk op het strand vlakbij de haven.

Toch kwam Sanremo (zoals de plaats in die tijd werd genoemd) niet veel later onder buitenlands gezag. Het waren eerst de Fransen en daarna de Savoy (een gebied in de Alpen) die overheersden, maar het gebied rondom de stad werd in 1814 "teruggegeven". Direct daarna was het echter het Koninkrijk van Sardinia die de regio annexeerde. Uiteindelijk is het deel uit gaan maken van het gebied dat we tegenwoordig Italie noemen.

Toerisme

Al halverwege de 18e eeuw ontwikkelde het toerisme zich. Dit bracht een snelle expansie van de stad met zich mee. Als gevolg van deze ontwikkeling werden de eerste "Grand Hotels" gebouwd en werden er steeds meer gebouwen neergezet langs de kust. Het waren vooral de rijken en de adel die veel tijd spendeerden in dit gebied. Onder hen bekende mensen als Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (beter bekend als Sissi), Keizerin Alexandrovna van Rusland, Tsaar Nicoclas II van Rusland, Afred Nobel - o.a. uitvinder en naamgever van de Nobelprijs - afkomstig uit Zweden en de schrijver Italo Calvino.